Stockholmsbörsen: Gårdagen inleddes positivt med nya förhoppningar om stundande stimulanser i Kina. Det är mycket snack om att ECB ska köpa upp obegränsat med dåliga statspapper och på så sätt begränsa ränteutvecklingen för BIGPIS-länderna. Helt idiotiskt kan tyckas och det ger ju verkligen inte några morötter åt de som sköter sina ekonomier. I Spanien genomfördes en obligationsemission utan problem och räntorna både där och i Italien backade 7-12 punkter. På valutamarknaden steg euron till omkring 1:2475 mot dollarn, den högsta nivån sedan i början av juli.
OMXS30 handlades mellan 1086 och 1080 hela dagen för att till slut stänga precis på ”vattenlinjen” 1085 som motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.
Förra veckan steg OMXS30-indexet med 1,1 procent och hittills i år noteras storbolagsindexet för en uppgång med 9,7 procent.
Omsättningen som igår uppgick till 8,4 miljarder kronor var visserligen högre än i måndags men trots det hela 21 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer blev matvaruhandeln, gruvbolag och kontradefensiva hälsovård. Sämst gick teknologi, detaljhandel och telekomaktier.
Stora Enso R, Lundin Mining och MTG tillhörde vinnarna igår med uppgångar på 2,7-, 2,6- respektive 1,7 procent. I den andra änden hittar vi Alliance Oil, Tele2 och Ericsson som backade med 3,6-, 1,5- respektive 1,3 procent.
Högst omsatta aktier under tisdagen var HM B (-0,6%), Volvo B (+0,9%) följt av Ericsson B (-1,3%).
Både Stockholmsbörsen och de breda amerikanska börsindexen börjar nu på allvar närma sig 13 år gamla motståndsnivåer och obrutna motståndslinjer. Krävs det ett presidentbyte i USA för att börserna ska bryta upp genom dessa nivåer eller närmar vi oss slutet på resan? Det är naturligtvis omöjligt att veta och än så länge så fattas den viktigaste pusselbiten för att vi ska bli bäsiga och det är en bekräftad säljsignal. De negativa omslagsformationer som jag pratar om nu ska ses som förberedelser för hälsosamma rekyler ner mot någon av de närmaste stödområdena där vi så länge trenderna är stigande letar efter positiva omslagsformationer.
Det går sämre än väntat för Torsten Janssons bolag och orsaken sägs vara krisen i sydeuropa. SVD, AFV
Oron för den starka kronan ökar och flera svenska exportbolag säger nu att de är redo att genomföra uppsägningar för att motverka alltför stora ekonomiska skador. SVD
Grekland måste spara ytterligare två miljarder euro de närmaste två åren för att nå målen som IMF/EU satt upp. I annat fall går de miste om nya lån. DN
Fastighetsskatten försvinner och istället införs en skatt som baseras på fastighetens storlek. DN
Här har SVD samlat en av de mest läsvärda anaylserna och artiklarna i Sverige (enligt mig).
Svenska rapporter idag:
– Alltele (kl 8.45), Björn Borg (kl 7.30), BTS (ca 07:30-08:00), Elos (kl 8.00), Hakon Invest (kl 8.00), Image ystems, Micro Systemation (kl 8.00), New Wave Group (kl 7.00), Opcon (kl 8.30), Sintercast (kl 9.00), Swedol (kl 8.50), VBG (kl 12.00), IcaUtländska rapporter:
– BHP Billiton, China Telecom, Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)Tider som är intressanta idag:
– Japan: handelsbalans juli kl 1.50
* Canada: Detaljhandelssiffror kl 14.30
* USA: försäljning befintliga bostäder juli kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Fed: protokoll från Fomc-möte 31/7-1/8 kl 20.00
USA: Initialt drog uttalande från Fed om att de (för vilken gång har jag tappat räkningen på) är beredda för alla typer av stöd för att inte den ekonomiska återhämtningen ska avta. Den senaste tiden har teknologiaktier utvecklats bättre än index men igår utgjorde dessa de största sänkena tillsammans med telekomaktier. Apple backade 1,4 och Facebook 4,3 procent. Sämst av de breda börsindexen utvecklades DJIA som backade 0,5 procent.
S&P 500 steg initialt med 0,6 procent och nådde dags- och fyraårshögsta 1427 efter ungefär en timmes handel. Vi får förflytta oss till maj 2008 för att hitta en högre notering. Resten av dagen föll kurserna och stängningen på 1413,3 motsvarade en nedgång med 0,3 procent. Gårdagens kursstapel som öppnade kraftfullt upp men sedan vände ner och stängde långt ner är en tydlig negativ omslagsformation.
Förra veckans uppgång på 0,9 procent innebär att S&P 500 stigit sex veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,4 procent vilket kan jämföras med 17,7 procent hos Nasdaq.
PC-tillverkaren Dells vinst föll under andra kvartalet mer än väntat. DN
Asien: Det är nedåt på de asiatiska börsindexen i spåren på den shooting star som effektuerades på S&P 500 igår. Japanska Nikkei backar med 0,4 procent medan det kinesiska börsindexet Shanghai backar med 0,8 procent trots uttalanden om att centralbanken är villigt till ytterligare stödpaket om arbetslösheten fortsätter att öka. Det bredare asiatiska indexet Asia 50 backar med 0,9 procent.